dilluns, 21 d’octubre del 2013

Participació Taula Debat: "Quin és el paper dels homes a la lluita feminista?"

Imatge de la 1a taula debat +aliats feministes
20.10.13 amb Montserrat Cervera Rodon
Ahir com a grup Aliats Feministes ( @aliatsF al twitter) vam realitzar la nostra primera activitat, una taula debat on van participar més 60 persones, aquí publico la ponència presentada ahir a l’espai "la Cruïlla" c/Sardenya nº256, més endavant publicaré crònica i conclusions del debat, desitjo que us agradi:

"Deixeu passar una injustícia i podeu estar segurs que n'engendrarà milers"
Flora Tristán

Vull deixar clar només començar, que si ara podem debatre sobre la masculinitat hegemònica hetero-patriarcal tradicional i també ara que comencem a construir noves masculinitats alternatives ha estat gràcies a la dura i permanent lluita del moviment feminista.
És urgent i imprescindible la deconstrucció masculina per col·laborar i ser aliat de la lluita feminista, començant per acceptar la nostra pròpia feminitat com a part integrada de la nostra identitat. I aquesta deconstrucció és possible, com diu Stoltenberg, la identitat dels homes està íntimament relacionada amb la dominació i el menysteniment, i com aquesta identitat personal i social és construïda podem REBUTJAR-LA.

És molt curiós com molts homes, ( però molts), creuen tenir el dret a exercir el poder, però senten que no el tenen...(això és un generador de violència).

Cal autocrítica, en el nostre llenguatge, pensament, actituds i comportaments, hem de conscienciar-nos i estar en guàrdia permanent per no seguir els patrons marcats, perquè ens construïm i ens construeixen, perquè som socialitzats en unes estructures patriarcals: família fusional, Estat, mercat laboral...però on es transmeten fàcilment i es posen en evidència aquesta masculinitat és en el món privat, on no hi ha proves, en la vida quotidiana, a través dels MICROMASCLISMES i les MICROVIOLÈNCIES, amb la complicitat i camaraderia de la resta del grup d’homes...Exemples: Auto indulgència, oblits selectius, comparacions avantatjades, pseudo-implicació, híper-control, fugir de la crítica, distanciament, les falses promeses, victimisme, donar llàstima,...la intimidació...i començo i no acabo...

Perquè sí ens esforcem molt en ser coherents com a homes lluitadors, ho fem amb el consumisme i l’ecologisme i no ho fem amb les conductes i dinàmiques masclistes? perquè lluitem contra aquestes inèrcies, i el masclisme l’integrem com a natural ...com que no li hem de donar tanta importància o sempre es pot disfressar amb la fantàstica frase: “ei...no t’enfadis,...no t’ho prenguis així que era broma...” “es que les feministes sou molt susceptibles”.

Els homes feministes, han de renunciar als seus privilegis com a homes com a premissa bàsica, han de fer un compromís ( paraula que fa por en les relacions de parella...) ferm amb la lluita feminista, fer una condemna clara i contundent sense excepcions contra totes les formes de violència masclista, totes.

Quan els homes no troben mitjans per sentir-se homes, intenten reafirmar la seva masculinitat a través de la violència, amb conductes destructives, negligents,...
S’ha de fugir de la reafirmació i qüestionament del grup masclista, de la seva imposició, del seu xantatge, de la por a l’exclusió, de les formes de discriminació...
I us preguntareu, llavors com podem reafirmar-nos?


Doncs a través del FEMINISME,  a través de la conscienciació, coneixent a fons les violències masclistes que pateixen les dones, a través de la responsabilitat, reconeixen els errors i canviant, amb voluntat ferma de canvi, acceptant les emocions ( que fa molt més difícil que es posin en marxa els mecanismes de control masclista), abraçant la cultura dels afectes i de les cures, desenvolupant una capacitat bàsica: la EMPATÍA.
Vull explicar un dels motius pels quals sóc feminista, doncs per la meva pràctica professional, en un servei especialitzat en l’atenció a dones que es troben en situació de violència masclista, estic en contacte diari i permanent amb el dolor, un dolor molt peculiar, amb el patiment que han provocat els homes a les dones i a llurs fills i filles a través de les violències masclistes.
Com a homes hem de rebel·lar-nos contra l’egoisme, de l’individualisme, i això significa RENÚNCIA, significa negociació permanent, significa diàleg, significa respecte, significa esforç! Significa aturar-se a pensar no només el que motiva la teva conducta masclista, sinó les conseqüències que té per tú mateix i per les dones, per les persones que m’envolten, per la societat i això (tornem-hi) significa ASUMIR RESPONSABILITAT per acabar amb la impunitat.
També, hem de canalitzar l’agressivitat humana, no la podem negar o reprimir al meu parer, s’ha de autogestionar de forma creativa i saludable, perquè és una energia molt poderosa, s’ha d’aprofitar en la lluita social i la resistència feminista.
Respectar des de la naturalitat els espais exclusius de les dones, normalment els homes que es queixen que han de ser mixtos, són els que quan hi ha una activitat mixta o oberta mai assisteixen.
Per acabar, FER DESOBEDIÈNCIA, sí, desobeir els mandats de gènere, trencar el silenci còmplice, canviar, desmarcar-te, assenyalar , visibilitzar el masclisme i sobretot trencar amb el que s’espera de tú com a home dins de la societat, en tots els àmbits, i això és molt més difícil que posar-se una enganxina o portar pancarta en una manifestació.
Canviem el llenguatge, desobeïm si utilitzem el llenguatge no sexista, si tenim perspectiva de gènere amb tot el que ens envolta.
Desobeïm si som coherents amb el fets en el dia a dia, no només amb les paraules i l’aparença.
I som plenament revolucionaris i revolucionàries quan donem credibilitat a les dones, quan una dona explica la vivència d’una agressió masclista, i no la jutgem, simplement oferim suport i preguntem si podem fer alguna cosa perquè es pugui sentir millor.
Si ho volem canviar tot, cal construir la independència del masclisme, perquè juntes ho podem canviar tot, i si ho volem tot destruïm el patriarcat.
Moltes gràcies!

20.10.13
Ruben Sanchez Ruiz @RobenFawkes
Membre d'Aliats Feministes @aliatsF

Barcelona 

...ben aviat tindreu més notícies d'Aliats Feministes...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...