dissabte, 17 de novembre de 2012

Vèncer la por ( resum del taller V Forum Europeu )

Ben acompanyat, presentant les conclusions del taller,
el passat 15.11.12 V fòrum
europeu contra violències de gènere
Doncs sí, vèncer la por és possible, i això ha quedat sobradament demostrat en el grup de treball creat en el marc del V Fòrum Europeu contra les violències de gènere, el passat 15 de novembre de 2012 al centre Francesca Bonnemaison, i que he tingut el gran plaer de dinamitzar.

Hem realitzat una reflexió conjunta durant 2 hores, a partir de 5 eixos que convidaven a compartir diferents experiències personals i professionals sobre com les dones poden gestionar la por per sortir i trencar relacions de violència masclista, com empoderar-se, amb coratge per viure lliurement i de forma digna. Aquí us presento un breu resum:

1.La socialización i el gènere en l'aprenentatge de conductes i respostes davant la por:
El sentiment de por té múltiples cares, por a l'agressió, al dolor, a la soledat, a la novetat, a prendre decissions, a dir no, por als judicis dels altres,...
Davant de la por, existeixen 4 respostes, desmitifiquem les 2 respostes clàssiques: Atac, Fugida, Negociació/Sumissió i Paral·lització. Segons naixem, nen o nena serem socialitzats més en mostrar una o altra resposta davant la por, els mecanismes d'afrontament, queden marcats com a scripts del nostre comportament...
La por es basa en una sensació física, l'ansietat, i el millor antídot contra aquesta, és un mal antídot, l'obediència, ajuda a disminuir l'ansietat ràpidament, també el comportament evitatiu i el pensament rumiatiu...

2.Relació entre sentiment de culpabilitat i les respostes davant la por.
El sentiment de vergonya, la indefensió apresa, l'embotament afectiu, els constructes de projecte de vida, la desconfiança vers una mateixa, la inseguretat,...connectar amb una mateixa, connectar amb tú mateixa...té molta relació amb la reacció de l'entorn, familiar, social i institucional que pot revictimitzar encara més a la dona supervivent.
Moltes vegades la pressió social demana una resposta totalment contrària a la que queda socialitzada des de la infantesa, per exemple, davant d'una agressió sexual s'exigeix socialment a la dona que es defensi fins a la mort si fa falta, amb ungles i dents, però és socialitzada en la sumisió i la docilitat...forta contradicció generador de sentiment de culpa.

3.Integrar emocions, sensacions,...poder-los autogestionar per arribar a la llibertat emocional.
Cal acceptar la sensació de por, anar cap a l'afirmació, per reconèixe-la necessitem informació de qualitat, especialitzada,...es pot convertir en un autèntic motor cap a l'acció.
Important detectar les microviolències i indicadors per protegir-te.
Cal identificar la font d'aquestes violències, reconèixer qui les exerceix contra tú i treure'l de la teva ment i de la teva vida. Tenir respecte vers una mateixa.
Seguint el model de la resiliència de Judith Jordan, potenciar l'empatía, l'empowerment, la consciència de la pròpia capacitat i l'entrenament de la valentía.
Buscar persones aliades, per aconseguir ànims, per enfortir, i aconseguir petites accions, petits gestos que reafirmin la decissió d'ensortir-se'n, de trencar, d'haver prés la decissió correcta. Una petita acció pot obrir el camí per a futures accions més difícils i complexes. No podem esperar que desapareguir el sentiment de por per actuar, hem d'actuar tot i sentint la por, "a pesar de" sentir por...això és la valentía!
Les visualitzacions i les metàfores, també poden ajudar a canviar la representació que es té de l'agressor, en aquelles casos que existeix un vincle emocional amb ell, per treure-li poder.
Parla't com si fossis la teva pròpia entrenadora, verbalitza les teves preocupacions i emocions, recorda "tú no ets les teves pors", "no pots colaborar amb l'enemic, el masclisme, desactiva'l", "no et boicotegis", ... repeteix "jo puc", i el deure pot estimular la teva responsabilitat, el pensament crític constructiu dóna contingut a les teves responsabilitats, salvar la teva vida, seguir endavant!

4.El coratge, la valentia i les xarxes de suport social. La relació entre l'activisme i la militància feminista, i com pot empoderar-nos i enfortir-nos.
La militància i l'activisme enforteix, perquè es basa en la conscienciació de la pròpia dignitat, per aconseguir llibertat després... La militància pensa en acció,acció i acció per transformar la realitat i vèncer les injustícies.
La informació, la desdramatització, la desestigmatització...són bons instruments per treballar i entrenar el coratge. Els processos de suport grupal entre dones, són font d'aprenentatge mutu, i possibiliten creixement personal. Les dones es construeixen de forma col·lectiva.
La lluita pels propis drets, és la defensa de la dignitat.
La resistència és un acte de coratge constant i continu, requereix temps i energia, perseverància,humiltat, integritat i "tesón".
La valentía és més probable que sorgeixi en grup, quan sents els suports, formals i informals. S'han de cercar professionals de referència i especialistes que et poden ajudar. La valentía és la llibertat en acció.
La valentía és reafirmar la validessa de la teva decissió, i per això necessitem l'esperança, així mantenim  l'acció, encara que ens trobem amb dificultats, encara que requereixi esforç.
La valentía és un acte ètic, s'enfronta a la realitat i busca la serenitat. La valentía és la síntesi entre lo real i lo ideal.
Les accions poden canviar el nostre caràcter.

5.Autodefensa física, emocional i jurídica...és legítima. http://elditalanafra.blogspot.com.es/2011/08/el-perque-de-la-necessaria-autodefensa.html
Totes les formes d'autodefensa requereixen d'entrenament i treball. 
...
...i ja no ens va quedar temps per més...

desitjo que us sigui de molta utilitat i es faci la màxima difusió. (disculpeu les faltes ortogràfiques...)
Una forta abraçada feminista
Ruben Sanchez Ruiz
imatge durant el taller "vèncer la por" 15.11.12

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...