dijous, 29 d’agost del 2013

L'Escolta que enforteix i potencia la Resiliència (1a part)

Virginia Satir diu: "la comunicació és a una relació allò que la respiració és a la vida"
és per això que la violència psicològica, mitjantçant l'abús verbal i emocional és tan destructiu i té uns efectes amb fortes seqüeles en la salut mental de les dones que viuen violència dins les seves relacions de parella.

També cal dir (i aquesta és la meva intenció al escriure aquest post) que la paraula, la comunicació i l'escolta són grans antídots per la recuperació, per injectar coratge abans, durant i després del trencament de la relació de parella abussiva, fora de l'espai i dinàmica violenta és necessari tornar a empoderar-se i construir un projecte vital nou, qüestionant tot lo viscut i després d'una conscienciació social.

L'espai terapèutic o acompanyament en casos de dones supervivents de la violència masclista ha de tenir 4 característiques imprescindibles: Ha de ser un espai lliure de prejudicis, flexible, feminista i continuat.


  • Lliure de prejudicis: Perquè de no ser així qualsevol judici previ sobre la dona disminueix en bona partel nivell d'eficàcia de la comunicació, fomenta el sentiment de culpabilitat, i revictimitza.


  • Flexible: perquè la rigidessa és pròpia del patriarcat, del masclisme, del caràcter propi de la mateixa violència, i perquè la vida és fluir, la rigidessa limita, bloqueja, anul·la, incapacita, la flexibilitat és obertura, dóna força, coratge i ànims per avançar, per trencar barreres i superar obstacles, viure amb les diferències i la diversitat que sempre enriqueix.


  • Feminista: perquè sense la perspectiva de gènere i la pràctica feminista no es pot fer una bona intervenció per empoderar a la dona, perquè sense el prisma feminista, l'anàlisi de la situació, del procés de violència viscut per la dona és deficitari i iatrogènic, dificulta la comprensió i perd intensitat i efectivitat. L'anàlisi feminista de la violència masclista és l'únic enfocament que realment possibilita canvis en la persona, en les relacions i en les estructures, desenvolupa la seva capacitat de resiliència.


  • Continuat: tot i que hi ha intervencions puntuals, necessàries i urgents que poden ser molt efectives en un moment determinat per provocar un trencament i fer un pas endevant, els processos de recuperació són llargs i difícils, es requereix temps per reconstruir, perquè la dona s'alliberi de moltes creences i estructures patriarcals que han actuat com a combustible de la seva despersonalització, cosificació i anul·lació com a persona de ple dret.

Per trencar el silenci cal una bona escolta. La comunicació és eficaç si el/la professional es col·loca en la posició de la dona, i intenta veure amb els seus ulls...això se'n diu empatía, i no és freqüent aquesta capacitat en professionals tot i que s'en parla molt. Tota persona necessita que l'escoltin i especialment si has viscut situacions traumàtiques, i que t'escoltin des del respecte i amb interés demostrable, i per això cal un cert grau de confiança. l'Escolta és un acció que ens col·loca com a acompanyants i no com a jutges/sses.

Mirar és contacte en la distància, per això és vital el respecte i l'adaptació a l'estil de la persona, el contacte visual i presencial potencia el present, i així el llenguatge gestual, facial, la distància adequada, genera benestar emocional pot integrar les diferents àrees (física, emocional, i racional) i això és imprescindible en la supervivència dins la societat opressiva.

Continuarà...
Ruben Sanchez Ruiz


1 comentari:

Robert ha dit...

Fa dies que vaig llegint els teus posts i no puc estar més d'acord.
El que passa a la majoria d'homes és que en realitat tenen por o menystenen les dones que surten de l'estereotip patriarcal.
RESPECTE PER TOTHOM D'UNA VEGADA.
RESPECTE per tota la gent de bé. Per heteros, homosexuals, transexuals, infants, estrangers/es, avis, àvies, i per totes les minories desaventatjades.

PD: Molt bones les teves classes a l'ISPC i no defalleixis amb la tasca a l'OAVD.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...