diumenge, 26 de juny del 2016

Aquest estiu...

Imatge Platja Okinawa (Japó)
Sí, arriba l'estiu, i el període de vacances, un espai per descansar, per llegir, per reflexionar sobre tot el curs anterior i el que queda d'any...però també com el nadal es converteix en un període de malson i preocupació per a moltes mares supervivents de la violència masclista, que veuen com la llei obliga que llurs filles i fills hagin de passar molt de temps, massa, d'anar amb un pare/progenitor masclista i maltractador una bona temporada... de 15 dies a 1 mes el màxim...és molt de temps.

Aquest període és una època de por, d'incertesa, de malestar...si com a mare ja veus les conseqüències quan torna el fill o la filla del cap de setmana amb el maltractador, millor dit del règim de visites amb ell, perquè moltes vegades cumpleixen amb la llei però les criatures es queden a casa de l'àvia o a casa de la nova parella d'aquest,...després de 15 dies o 1 mes en un altre entorn molt més hostil, la tornada és dura.

Recomanacions:

1.Ocupa el màxim el temps lliure amb activitats saludables i exclussives per tú. La programació l'has de fer amb temps, amb bona previsió si ja coneixes les dates que les criatures marxaran. No confiïs en la improvització, no acostuma a tenir bons resultats, fes una llista d'aquelles activitats que fa temps que t'agradaria fer, aquest temps que la llei t'obliga a no poder gaudir-lo amb les criatures has d'invertir-lo en tú necessàriament, la teva salut i benestar. Perquè el cervell preocupat cal distreure'l perquè descansi, el pensament recurrent et pot fer més mal que bé, i sumir-te en el dolor i l'angoixa encara et debilitarà més, has d'agafar forces i energia per la tornada que serà llarga, per gaudir amb energia amb les criatures quan tornin.

2.Envolta't de persones de confiança. Pots aprofitar per quedar amb aquelles amistats que fa temps que no veus, aquelles persones que t'han demostrat que t'estimen durant tot aquest procés de recuperació, i dedicar energia per cuidar-les per visitar-les en el seus llocs d'estiueig, així canvies de context i surts de casa. Aquestes amistats es sentiran molt bé de donar un cop de mà, i estaran encantades que vagis uns dies amb elles i ells. Tú, carrega piles, carrega't de bona energia que la necessites per tot l'any, ets una supervivent i també tens dret a gaudir i descansar.

3.Com a màxim fes 1 a 3 intents de comunicació a la setmana amb els teus fills i filles, saps que l'altre progenitor no t'ho posarà gens fàcil, i et generarà molta ràbia, impotència i frustració no poder parlar amb ells o elles, no poder comunicar-te amb els teus fills i filles. En el cas que sí ho aconsegueixes et recomano que no allarguis la conversa telefònica, perquè molt probablement ell haurà posat el "mans lliures" i estarà escoltant tota la conversa, i el més preocupant pels teus fills,/filles és que estarà observant i pressionant perquè ell o ella faci les respostes que el maltractador vol escoltar (progenitor no-custodio agressor masclista)...això genera pressió i patiment a ells/elles, i tú també patiràs indirectament perquè els/les escoltaràs "estranys", incòmodes...i tendiràs a l'autoculpa. Està clar que depèn molt de l'edat dels teus fills i filles, a menys edat més vulnerabilitat a la manipulació i el xantatge emocional, on els agressors són grans mestres, una de les frases que més utilitzen: "tant que t'estima la teva mare i no t'ha trucat cap dia de vacances que has estat amb mi" per això i si és necessari es pot ensenyar el registre del telèfon o fer "pantallazo" per tal de demostrar que sí els/les has trucat, que com a mare has fet varis intents. També cal reflexionar si la trucada respón a una ansietat teva com a mare preocupada per com estarán les criatures, (acostumo a dir que de les males notícies t'assebentes de seguida...) o si respon a les ganes de comunicar-te amb ells i elles, i treballar tot l'any perquè les criatures verbalitzin al pare maltractador que volen parlar amb tú si així ho volen i tenen la necessitat, i no per obligació o per quedar bé amb tú, que demanin parlar amb tú o trucar-te sempre que vulguin.

4.Prepara't per la tornada, sobretot molta paciència, les criatures necessiten temps per adaptar-se a la nova realitat, la vida i convivència amb la seva mare. És molt probable que tornin irritables, freds, agressius fins i tot, això durarà uns dies. No recomano interrrogatoris de tercer grau a la tornada, allò que ells i elles lliurement vulguin compartir ho faran, no pateixis. Fora bó també passar uns dies a casa fent activitats boniques, facilitarà l'adaptació, abans de marxar fora de vacances amb tú.

5.Insisteixo molt en la preparació prèvia a la marxa de les criatures durant les vacances amb el pare maltractador, que coneguin molt i molt bé i de memòria quin dia tornen amb tú. Poden emportar-se algun mocador amb colònia que tú utilitzes habitualment o alguna peça de roba (pijama del nen o la nena) impregnada amb una colònia que a ells/elles els hi agradi molt o els hi recordi a tú o a casa, les ajudarà en moments o hores d'anyorança. Si s'emporten algun objecte de valor sentimental és molt probable que el maltractador pugui fer xantatge amb aquest, o el perdi, el trenqui o li amagui...sona molt fort però les supervivents que estiguin llegint aquest post saben que és així. També té un efecte molt potent acordar amb la criatura, que a una hora concreta del dia o del vespre estaràs pensant en el teu fill o la teva filla, que en aquell moment màgic estareu juntes, a uns quants km de distància estareu connectats/des...

Aquest estiu...desitjo que sigui un estiu d'empoderament i mínim patiment possible. Tú no tens cap culpa d'aquesta situació, és molt menys violent aquesta situació temporal de règim de visites, que dura uns pocs dies o unes setmanes que la convivència permanent i diària amb un maltractador masclista dins de casa, i ser testimonis directes en el día a dia de la violència masclista contra tú dins de casa abans de la ruptura de la relació. Per tant has pres una bona decissió, la fi de la convivència perquè tens dret a viure tú i les teves criatures sense cap forma de violència, i volem desenvolupar la capacitat de resiliència de les criatures en tots els contextos, i tú com a mare resilient ets agent promotora.

Una gran abraçada a totes les mares guerreres i supervivents!

Rubén Sanchez Ruiz
@RobenFawkes

PD: Si l'has trobat interessant, segur que aquests 2 posts relacionats amb aquest també seran pràctics:
El pare intocable 1: http://elditalanafra.blogspot.com.es/2015/05/el-pare-intocable-part-i.html
El pare intocable 2:  http://elditalanafra.blogspot.com.es/2015/08/el-pare-intocable-part-2.html

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Gràcies per aquests consells.Com sempre sublims. Els comperteixo perquè segurament els llegirà alguna dona afectada i els podran ser molt útils.
Un petó i bon estiu!

Unknown ha dit...

Moltes gràcies Carina pel teu comentari.
Gràcies també per la difusió.
Una gran abraçada i bon estiu feminista!!
Rubén

Revolucionaria Libre ha dit...

Que grande eres, Ruben. Doy fe de que tus consejos funcionan. Éste es el cuarto verano que mi hijo no se va con su padre, y puedo confirmar, que el cansancio d estar siempre con él, no supera a la tranquilidad de que no esté en peligro y aislado con un padre maltratador.
Salud, maestro!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...