dilluns, 16 de maig del 2016

Estatut de la Víctima SENSE RECURSOS

El passat 27 d'abril de 2015 va ser aprovat l'Estatut de la Víctima del Delicte, Llei 4/2015 tot un "gest" per part de l'Estat Espanyol de posar la mirada cap a les víctimes del delicte després d'uns quants segles mirant només a les víctimes com a "objectes de prova", sí, objectes, "coses sense drets", utitzades per aconseguir dades per fonamentar un càstig a la conducta concreta d'un infractor...o per deixar-lo en llibertat...

La cara més oblidada i matxacada pel sistema judicial sempre han estat les persones perjudicades per un delicte, les persones supervivents. El concepte "gest" per part de l'Estat el dic amb tota la intenció, ja que prèviament la Directiva 2012/29/UE del Parlamento Europeo y del Consejo de 25 de octubre de 2012 definia les línies d'actuació en aquest àmbit, i el poder legislatiu ha fet una traducció de la mateixa al castellà per convertir-la en llei espanyola, així de clar i així de cutre, però amb una incorporació que al meu parer és un insult i una perversió:
Disposición adicional segunda.
Medios.
Las medidas incluidas en esta Ley no podrán suponer incremento de dotaciones de
personal, ni de retribuciones ni de otros gastos de personal.
El que diu explícitament la llei és que cap de les mesures que són per protegir i defensar els drets de les víctimes de delicte seran acompanyades d'un increment del pressupost,ni de personal ni retribucions, ni res de res, i llavors com es pot millorar l'atenció integral a les víctimes del delicte sense un pressupost associat davant uns organismes judicials saturats i serveis públics especialitzats que estan desbordats i precaritzats? Formules una llei, dius que s'ha d'aplicar i no disposes de mitjans ni recursos,...tot molt normal.

Llavors no podem parlar de llei, si no de declaració d'intencions perversa, o un gran insult a totes les persones perjudicades, i a les persones treballadores que cada dia intentem fer de la defensa d'aquests drets entenen la feina com una militància pels drets humans. Per mi constitueix un acte de violència institucional premeditat i pervers.
Com a exemple de la rigidesa del propi poder judicial en el vetllament d'aquests drets del nou Estatut de la Víctima, la resposta negativa i contundent que vaig obtenir fa només uns dies per haver sol·licitat la protecció visual mitjantçant la declaració per sistema de videoconferència (aspecte que preveu diferents articles del mateix estatut de la víctima) d'una dona víctima d'un intent d'assassinat per part de la seva parella per part de la secció 20ena de l'Audiència Provincial de Barcelona i la Fiscalia es va oposar frontalment amb 5 fulls d'articulat per justificar-se, per mi són font de Victimització Secundària amb els seus principis prehistòrics d'inmediació i contradicció...que segons ells ha d'haver la presència física de la víctima necessàriament a l'acte de judici oral...com a la Inquisició.

No deixaré de denunciar aquests fets per avançar, per construir un sistema judicial que realment es preocupi de la restauració i reparació del dany causat, un sistema judicial que no sigui el braç executor del patriarcat més violent, que posi per davant la dignitat, la integritat i els drets de les persones, i que pot evitar el patiment i dany de les víctimes i testimonis, el sistema judicial ha de deixar de ser un generador de dolor i traumes.

Continuarà...
Rubén Sanchez 

PD: Vull dedicar aquest post a T.M per la seva valentía i coratge, i també a Àngela Gonzalez que amb les companyes de Women's Link han posat contra les cordes al sistema judicial de l'Estat Espanyol. Una gran abraçada i la lluita continúa!
Més informació sobre la Llei 4/2015 Estatut de les víctimes de delicte: 

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/928421-victimes-amb-mes-drets-pero-amb-escassos-recursos.html (podria fer un post només contradint moltes de les dades i aspectes d'aquest article...)

Resum comparatiu amb les modificacions:
http://web.icam.es/bucket/CUADRO%20COMPARATIVO_%20LEY%204-2015_%20ESTATUTO%20VICTIMA%20I%20%281%29.pdf

La llei al BOE: 4/2015 https://www.boe.es/boe/dias/2015/04/28/pdfs/BOE-A-2015-4606.pdf

Resum de la Llei i dels drets: http://addvera.eu/wp-content/uploads/2016/01/ADDVP-CIRCULAR-ESTATUT-VICTIMA-DELICTE-CAT.pdf


1 comentari:

Fran Jodar ha dit...

Molt d'acord amb el que expresses. És més aviat una declaració d'intencions i una llei per sortir del pas, ja que el Govern espanyol estava obligat a fer la llei abans del 2015, segons la directiva europea 2012/29/UE. Des dels oficials que t'atenen al jutjat fins a molts jutges, la llei s'incompleix amb una simple frase: "això no es pot fer". I ja està... Ahí queda la llei 4/2015. Però això no ha de mermar la lluita i la capacitat de superació de les persones que pateixen els delictes, sinó més aviat enfortir la seva força mental en defensa dels seus drets i de què el sistema escolti la seva veu, més viva que mai. Una abraçada!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...