dissabte, 25 d’octubre del 2014

Ponència Jornades "Dones i TIC" al COPC

Després de la participació ahir a les Jornades: "Relacions Afectives i TIC: prevenció, seguretat i empoderament" #DonesTIC publico la ponència presentada a la darrera taula rodona. 

24 Octubre 2014
Foto taula rodona 

Per començar amb un petit exercici de “Herstòria” donat el tema que tractem avui a les jornades: Agrair a diferents dones inventores: Ada Lovelace  per la computadora científica, Hedy Lamarr pel wifi, bluetooth i el gps, a les Top Secret Rosies, les primeres programadores informàtiques i a Grace Hopper per escriure el primer llenguatge compilador.

Va ser l’any 2011 durant el Fòrum de les Violències, quan tot just jo començava a omplir el bloc de contingut que vaig conèixer a Vera Baboun, activista palestina i vam parlar uns minuts sobre com la resiliència en les dones podia potenciar-se amb les TIC, ella en aquell moment estava estudiant aquest tema, vaig inmortalitzar aquell moment amb un post: http://elditalanafra.blogspot.com.es/2011/11/val-la-pena-seguir-lluitant-vera-baboun.html

En les TIC jo veig més potencialitats que perills, veig que són una font constant d’aprenentatge, de nous coneixements, tecnologies, programes,... i aquest aprendre contínuament i l’obligació de reciclar-se de forma moltes vegades autodidacta augmenta la teva autoestima i autoconfiança, i de retruc les teves habilitats comunicatives. També potencia la creativitat, la imaginació i el sentit comú, són aquests 3 recursos fonamentals per crear consciència social i trencar estereotips i prejudicis masclistes, per dissenyar materials, articles, imatges,... alguns exemples molt interessants les famoses “Memes Feministes” o la campanya “Machismo mata” o les definicions de “Feminismo Unizar” o els fantàstics materials de "Cenicientas3.0".  Les TIC també possibiliten l’accés a més dades i estudis, així com a blocs de testimonis de supervivència, amb l’efecte desestigmatitzador que això té. També possibiliten l’expressió i canalització d’emocions tòxiques i negatives com la impotència, la ira, la culpabilitat i la por. I compartir aquestes emocions i inquietuds amb altres companyes ( i alguns companys) per construir una xarxa de suport mutu virtual i de sororitat, que en alguns casos s’aconsegueix “desvirtualitzar” i constituir-se en relacions d’amistat saludable i/o de militància feminista.

Les potencialitats citades en el paràgraf anterior són varis dels factors que composen la capacitat de RESILIÈNCIA, que interactuen entre ells. La resiliència és una capacitat viva que també pot desenvolupar-se en l’edat adulta, i les TIC són un instrument més, com hi ha d’altres que poden tenir aquest efecte tant interessant i encoratjador d’alimentar l’esperança realista.

Esperança realista necessària per tenir forces i ganes per a processos de capacitació i empoderament. El fet d’estar connectada ajuda a trencar l’aïllament que moltes vegades la violència masclista imposa com a part de la seva dinàmica dominant, també a nivell de lluita feminista aconsegueix teixir resistència feminista i sumar esforços, contactar, contagiar,intercanviar i aprendre d’altres col·lectius, grups, locals i internacionals, així com multiplica la visibilitat, la difusió i accessibilitat d’aquestes activitats i accions del moviment feminista.

Les TIC possibiliten l’accés a un coneixement infinit, i en moltes ocasions a un baix preu o molt econòmic, així doncs pots disposar de molts vídeos, documentals, articles, llibres sencers de grans pensadores i escriptores com tesis i investigacions de companyes contemporànies. El que sí resulta cada cop més necessari, són buscadors que facilitin l’accés a la multitud i dispersió de webs, blocs, ...i fer-ho amb capacitat crítica i perspectiva de gènere per contrastar i filtrar les fonts i la informació.

Les TIC també són terapèutiques, i molt pràctiques perquè faciliten informació ràpida i immediata sobre:
            Indicadors de Violència i abús masclista
            Normalització de simptomatologia i afectació
            Informació jurídica
            Suport psicològic especialitzat des de la distància física. Autodefensa emocional, autoprotecció i elements per a la reconstrucció per passar de víctima a supervivent.

Per últim i no menys important, la capacitat de denunciar de forma “anònima” agressions masclistes, publicitat sexista, assetjament, comptes o webs misògines...

Per acabar, plantejar un repte i una pregunta: “Quants whatsapp rebeu amb un contingut clarament feminista o de denúncia del masclisme?” Pocs, oi? Doncs proposo un repte tenyim el Whatsapp de lila feminista.

Rubèn Sanchez Ruiz

Bibliografia i Links interesants:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...