diumenge, 6 de maig del 2012

Vèncer la por, alguns antídots ( 2a part )

Lisbert Salander
La por forma part de les 5 emocions bàsiques: tristesa, alegría, furia, por i fàstic. La globalització està inculcant a la població  a refugiar-se obsessivament en les seves creences irracionals i tradicionals, i això és molt rentable, perquè garantitza l’inmovilisme, la conservació de l’estat, les relacions socials i ordre social tal qual funciona ara…i això posa en greu perill la dignitat humana, la llibertat i la justicia social.


La relació entre la por i la humiliació, fa que trenqui els pilars que sostenen la dignitat humana i posa en “jaque” l’autoconfiança disminuïnt els recursos de la víctima. La precocupació per la situació viscuda absorbeix l’energia de la persona que pateix, d’aquesta forma no pot pensar en cap altra cosa.

Per lluitar contra la indefensió apresa que genera la por, tenim alguns antídots, la sensació de control i la preparació davant la situació. També com vam introduir en el primer post sobre la por ( veure post 29 abril), trencant el silenci pots trobar el suport de més persones, la visió externa que alló que estás patint i que t’inunda, que et desborda, si enfoques des d’un altre punt de vista, realista però enfocant alguna sortida, pot ajudar a trencar el bucle i agafar forces per prendre petites decissions que et porten a un gran canvi a la teva vida.
Tenim un instint de supervivència, que ha de ser alimentat amb ànims, amb alé,…i brindar-lo és algo realment impressionant, i veure l’efecte que aquest provoca, impressionant, com contagia a la persona per activar els mecanismes d’afrontament, l’anomenen “coping”.

Erich Fromm va estudiar “la por a la llibertat”, i com l’obediència desgraciadament també era un gran antídot a l’ansietat, per això és utilitzat diàriament per milions de persones, això va explicar el suport i la complicitat al nazisme alemany o al feixisme español. Com la  sumissió a una “autoritat”, calma la situació d’ansietat, de conflicte mental, l’ambigüitat i el conflicte  és incomode, i per això busquem una resposta rápida per acabar amb la sensació desagradable el més aviat posible, però no el resolt necessàriament, amb l’obediència, la sumissió i,l’evitació…és molt més difícil resoldre el conflicte amb canvis radicals en les nostres vides, amb actitud de coping, de lluita, d’afrontament,…crec que és un antídot més sa a llarg termini, al mateix temps més costós, però que a la llarga ens aportarà més qualitat de vida.

Les millors estratègies tal com diu Albert Ellis, són “actuar,actuar i actuar contra les meves pors i ansietats”, com més energía i esforç dediquem a actuar contra les pors, menys energía dedicaré a les meves preocupacions i obsessions.  Són 5 les actuacions per lluitar contra la por: Informar, Explicar, Desdramatitzar, Desestigmatitzar, i Treure de la Passivitat.

Per acabar aquest post, 9 estratègies i antídots per vencer la por:
1. Distingeix entre les pors amigues i les enemigues.
2. Tú no ets la teva por.
3. Has de declarar la guerra a les teves pors enemigues, que han invaït la teva vida, i mobilitzar-se en contra. Actuar!
4. Coneix als teus/ves aliats/des i també als teus/ves enemics/gues.
5.  No pots col·laborar amb l’enemic. ( “al enemigo ni agua”).
6. Has d’enfortir-te,a tots els nivells: emocional, intel·lectual, físic,…augmentar els teus recursos personals, creure en ells, potenciar-los i entrenar-los.
7.   Parla’t com si fossis el/la teu/va “entrenador/a”. Per animar-te a tú mateix/a, abans de fer el salt.
8. Cerca bones persones aliades. Busca a persones que puguin donar-te ànims en els moments més baixos, en moments chof! Les xarxes de suport afectiu són les millors solucions a moltes de les nostres pors.
9.  Debilita al teu enemic.  Pots utilizar la imaginació i visualització:
a.       Critica les creences dels arguments del teu enemic.
b.      Desemmascarar els paranys que interposa l’enemic.
c.       Fes burles sobre ell. Pensa en els seus defectes. Visualitza’l en  situacions absurdes i comiques.
d.      Desenvolupa el sentit de l’humor per desactivar-lo i desarmar al teu enemic.i la por.
e.      Analitza les creences errònies, per desarticularles.perquè a través d’elles la por entra dins teu.

Aquest post està dedicat a totes les dones que amb el seu coratge, primer escolten la seva por, per després trencar-la, trepitjar-la, per viure en llibertat, lliures de violències.

Ruben Sanchez

PD: Amb aquest post, també vull celebrar les 23000 visites al bloc, gràcies a vosaltres pel vostre suport, d'aquí poc arribarem a les 25000, estic segur!

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Una forta abraçada a les companyes que estan realitzant un documental valent per enfortir a les dones que trenquin amb la violència masclista.
Salut i lluita!
robenfawkes

Anònim ha dit...

Està molt bé! Gràcies, en veritat serveix per a totes les pors.

Anònim ha dit...

"Com la sumissió a una “autoritat”, calma la situació d’ansietat, de conflicte mental, l’ambigüitat i el conflicte és incomode."
Segurament ens passa a tots. És més còmode acatar l'"autoritat", doncs hem de fer més esforç per actuar en contra d'aquesta.
Però el més fàcil no vol dir que sigui el millor.
Ens convé estar bén desperts.
Un altre article que m'agradaria llegir és sobre la indignació.
És el que sento quan hi ha gent que dóna la raó a l'"autoritat".
Mari Paz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...