dijous, 14 de juliol del 2011

Homenatge a Pepita Martin Luengo, fundadora de PAIDEIA

Continuem construïnt la història invisible de les dones en la península i en el món, aquest cop, un post emotiu i combatiu al mateix temps, un humil homenatge a una gran persona, Josefa Martin Luengo, que va nèixer el 1944, i va morir l' 1 de Juliol de 2009, l'ànima més visible del referent en l'eduació llibertària: l'Escola Lliure PAIDEIA.

Josefa autora de més de 10 llibres sobre pedagogia, articulista,...va fundar al costat de la seva parella, Conquilla Castany, i Maria Jesus Checa l'escola Paideia. Amb aquest interessant i esforçós projecte, va dur a terme 3 campanyes d'alfabetització per a dones a Badajoz, ha organitzat numeroses jornades i congressos, l'acampada autogestionada (que ja va per la 15a edició), i als anys 90 va fundar el col·lectiu Dones per L'anarquia. ("Mujeres para la Anarquía)

Que millor homenatge que parlar del seu projecte viu, Paideia, amb 31 anys d'història, sobreviu, des de la seva fundació al gener de 1978 a Mèrida, per treballar una educació de primària diferent...deia "no ensenyem, sinó facilitem", fomentar dinàmiques de treball igualitari i col·lectiu, nens i nenes en assemblea decideixen qué i com volen estudiar, ho negocien tot, es combat contra tota autoritat, formar persones lliures, responsables, plenament autònomes, des del punt de vista intel·lectual i socioafectiu.  

La inspiració en l'escola moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia, que entenia l'educació com una qüestió política,  on el joc, l'ajuda mutua i la solidaritat són la base de la metodología d'ensenyament.

Per acabar una de les seves frases: "No creiem ni participem en l'ensenyament oficial, sigui públic o privat, i neguem rotundament que sigui l'únic possible. Li oposem l'escola autogestionada".

Més informació: http://www.youtube.com/watch?v=DU7k7X7SzmQ
http://www.paideiaescuelalibre.org/ , o en el llibre: Paideia Escuela Libre o en:

1 comentari:

Anònim ha dit...

Un gran intento para cambiar el mundo. Más pensar, más independencia, más diálogo....salud

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...