Biblioterapia

Biblioterapia: 

La selecció personal de determinats textos perquè la seva lectura tinguin un efecte terapèutic en els nostres cors i els nostres cervells. Els seleccionats són la nostra Biblioteràpia personal, tot i que no es pot generalitzar, perquè cada persona és un món, segur que algunes d'aquestes lectures serviran a moltes persones a sentir-se més fortes, a entendre alguns dels problemes de la societat actual, o a reelaborar vivències traumàtiques,...el que si que us garanteixo que podreu aprofundir en la conscienciació social, en la comprensió de la realitat, que facilitaran pautes saludables, estimulant la ment i autogestionant les nostres emocions.


Espero les vostres aportacions per fer futures llistes temàtiques, podeu fer-les arribar a ruben.sanchezruiz@gmail.com  :

Tots aquests llibres recomanats i molts més els trobareu a les següents llibreries:

 


Llibreria Pròleg:
c/ Sant Pere més Alt nº46


Telf. 93 319 24 25
llibreriaproleg@llibreriaproleg.com

Cooperativa Autogestionària                  La Ciutat Invisible
 c/ Riego nº35-37
 http://www.laciutatinvisible.coop/

 Telf. 93 298 99 47
cooperativa@laciutatinvisible.coop


Llibreria La Caníbal
c/Nàpols nº314
Telf. 93 008 76 05
info@lacanibal.net 


 
Sagitari  Llibres
Passatge Vila i Rosell nº10. Telf. 934 20 36 35
@SagitariLlibresA finals de novembre de 2014 vaig publicar en català: "La mirada de Michonne" Guia autodefensa feminista" amb editorial Tigre de Paper, s'han venut més de 900 exemplars, actualment ja està disponible la 3a edició.
A finals d'octubre de 2017 l'editorial Aldarull l'ha publicat en castellà la primera edició.

RECOMANACIONS:
1. Otras maneras de usar la boca, RUPI KAUR

2. Masculinidades y feminismos,JOKIN AZPIAZU CARBALLO

 • Ranking 2015:
 1. Rote Zora: 

 • Ranking 2014:
1.W.I.T.C.H Comunicados y hechizos.
-Conspiración Terrorista Internacional de las mujeres del infierno
-La Felguera. Editores.2.Recopilatorio de Escritos. Emma Goldman (1869-1940)
-Editorial Descontrol . Il·lustracions de Carol.M

3.El Rompecabezas. Miguel Lorente Acosta.
-Anatomia de un maltratador. Ediciones Ares y Mares4.La dominación masculina. Pierre Bourdieu.

5.La condición humana. Hannah Arendt.

6.Sobre la Violencia. Hannah Arendt.
 • Ranking Març i Abril 2013:
1.Violencia de género y las respuestas de los sistemas penales. Autora: Encarna Bodelón. Ediciones Didot. Un llibre profund i rigurós sobre els efectes i funcionament del sistema judicial davant la violència masclista. Imprescindible per a professionals que treballin en aquesta àrea.
 • Ranking Gener i Febrer 2013:
1. ¿Estás Segura? Autora: Karin Konle. Un petit llibre amb grans i pràctics coneixements sobre l'Autodefensa per a dones, un concepte amplia, no es limita a l'autodefensa física sinó també sobre la intuïció, la distància, la comunicació...imprescindible per sobreviure en el patriarcat.2.El maltratador como exmarido y como padre. (trilogia) Autora: Consuelo Barea. La violència no acaba moltes vegades amb el trencament de la relació, pot ser l'inici de moltes altres formes de violència... 
Ranking final del 2012:

1.Pessigolles. De les autores, Alba Barbé i  Sara Carro, i amb les fantàstiques ilustracions de Núria Fortuny, han creat una iniciativa per trencar el tabú de la masturbació, i tots els sentiments de culpa que genera, perquè el futur de les criatures sigui gaudint d'una sexualitat lliure i sana. 
Des del bloc les encoratgem a nous projectes! 
      Preu: 20e  

2. Emocionese así, Anatomia de la alegria (con publicidad encubierta). Eloy Fernandez Porta ens porta a la reflexió que el capitalisme ens està arribant a la sang i a les emocions...molt interessant i divertida aquesta lectura.
      Preu: 19'90e ( de venta a la llibreria "Rosa de Foc")

3. ¡Cuídate compa! Manual para la autogestión de la salud. Eneko Landaburu, com gestionar tota la nostra salut, en totes les àrees, realment sorprenent...la força està dins i no fora.
10ena edició. Preu 17 euros ( de venta a la llibreria "Rosa de Foc")
 • Ranking mes de MARÇ i ABRIL de 2012:
 1. Cuentos para antes de despertar: Nunila Lopez y Myriam Cameros. Les autores de "La Cenicienta que no queria comer perdices" publiquen una nova obra mestre, els textos i les ilustracions lluiten contra els prejudicis socials, molt molt recomenable a un preu popular: 14'90 euros.
 2. Pillada por ti. Cristina Duran i Miguel A.Giner Aquest còmic treballa la prevenció de la violència masclista en l'àmbit de la parella, un format atractiu per arribar a tots els públics. Són l'autora i l'autor del còmic "Una posibilidad entre 1000", interessant còmic, sobre la resiliència infantil de la seva filla, trencant totes les estadístiques, el seu empeny en l'estimulació demostra que l'esperança i no rendirse té resultats sorprenents...
 3. Un any posant el dit a la nafra. Ruben Sanchez Ruiz. Un llibre de 170 pàgines, que recull els millors textos del primer any d'aquest bloc http://elditalanafra.blogspot.com , i alguna que altra sorpresa...inèdita. La intenció difondre la perspectiva de gènere, la lluita feminista i contra el masclisme, el patriarcat i la seva violència. Preu: 13'50 euros.
 • Ranking mes de GENER i FEBRER de 2012:
 1. La masculinidad a debate: Àngels Carabí i Josep M.Armengol (eds) Diferents aportacions de professionals expertes/ts sobre la masculinitat, la seva construcció i els canvis, des de diferents àrees, disciplines i perspectives analitza aquest constructe en "crisi", molt recomenable!   Preu aprox. 15 euros.
 2. La rebelión de Kronstadt: A.Berkman. La narració d'uns fets, 1921, després de la revolució russa, una petita població, denuncia la violència de l'Estat comunista contra l'autogestió dels consells obrers, i contra l'anarquisme, considera que no s'està respectant l'esperit revolucionari i es rebel·len contra la dictadura de la burocràcia,... Preu aprox. 5 euros.
 3. Fraternalmente Emma, Cartes de amor y de guerra: Emma Goldman. Cartes emotives, textos contundents,...un petit llibre que mostra la humanitat d'una de les pensadores feministes i anarquistes més importants del segle XX...sóc fan incondicional d'Emma, és impressionant la coherència d'aquesta lluitadora i el seu cor inmens!  Preu aprox. 8 euros
 4. Malka Mai: Mirjam Pressler. Novel·la basada en els fets reals, una història de supervivència d'una nena jueva ,la seva mare i la seva germana després de la invasió dels nazis i la seva violència,...emotiva i impactant. 
 • Ranking mes de NOVEMBBRE I DESEMBRE 2011:
1.Los géneros de la violencia: Olga Arisó i Rafael M.Mérida. Una reflexió queer sobre la violència de gènere, fa un molt bon esquema de les causes estructurals de la violència patriarcal, no us deixarà indiferents.
2.Los patitos feos. Boris Cyrulnik. Per aprofundir més sobre la capacitat de Resiliència i com es desenovolupa amb exemples de testimonis. Ed.Gedisa.

3.La educación como práctica de la libertad. Paolo Freire. Una reflexió sobre el que hauria de ser l'ensenyament i l'educació, construir persones lliures i no "petits ordinadors sense sentiments que acumulen algun coneixement". • Ranking mes SETEMBRE, OCTUBRE 2011:

1.El libro del Cementerio. Neil Gaiman. 270 pàgines, que passen volant...perquè la creativitat i imaginació d'aquest escriptor és la canya, de veritat que quan llegeixo qualsevol dels seus llibres i còmics desconnecto de tot. Molt recomenable. Preu : 17 euros.
2.Cuerda de Presas. Fidel Martínez y Jorge García. Còmic que descriu algunes de les atrocitats perpetrades per la dictadura feixista del general Franco, una evidència de la seva violència organitzada, el desconegut genocidi espanyol.  Preu: 12 euros.
3.El contenido del Silencio. Lucia Echevarria. Preu: 12'85 euros. No us puc explicar res directament, el tinc pendent per llegir, però les recomanacions que m'han arribat vía twitter han estat molt bones.

 • Ranking mes JULIOL, AGOST 2011:
      

1.No nos representan. Pilar Velasco. 79 pàgines de propostes concretes, per callar boques, sobretot les que no creuen en res, ni en ells mateixos. Hi ha moments que aquelles/s que van viure en algún moment el 15M se't posa la pell de gallina, alguna cosa està canviant, i es diu Món!!
2.La Escuela del Mundo al revés. Eduardo Galeano. Una reflexió irònica i divertida sobre els pilars que sustenten aquesta societat: amb classes de racisme, masclisme,...deixant en evidència els suposats "progressos" de les democràcies...
3.La conquista del pan. Piotr Kropotkin. Interessant reflexió amb un llenguatge directe, sobre els mecanismes de producció i com es podria organitzar el sistema social d'una forma més igualitària i més equilibrada, basada en el suport mutu i la cooperació, és curiós com el contingut és perfectament aplicable als nostres dies, el més fort que va ser escrit entre 1892 i 1894. 

 • Ranking mes d'ABRIL, MAIG, JUNY 2011:
1.Las princesa que creia en los cuentos de hadas. Marcia Grad.
Un llibre terapèutic, genial, per reflexionar sobre els mites de l'amor romàntic, una història amb un final real, la recuperació de la dona a partir dels seus propis recursos personals. genial!!!! Dels primers llibres que em vaig llegir per entendre la violència masclista en l'àmbit de la parella.


2.PROU:Derecho de las mujeres a la libertad sin violencia: Resum de totes les ponències del VI forum contra les violències de gènere, Barcelona 18,19,20 Nov.2010
3.Venjança de Classe: per entendre les causes de la violència revolucionària, a l'estiu de 1936. Per mi és un excel·lent resum d'un dels llibres referents per entendre l'origen del moviment obrer i llibertari a Barcelona: "La Lucha por Barcelona" de Chris Ealham.
4.Delito de silencio. Federico Mayor Zaragoza:3 euros Un clam per la rebelió i l'acció contra les injustícies mundials, conjuntament amb l'Indigneu-vos de Hessel, dues lectures ben sintètiques per entendre moltes coses sobre el capitalisme...


 • Ranking mes de MARÇ 2011:1.Indignaos!. Stéphane Hessel. 5 euros.
64 pàgines on l'autor de 93 anys, vol estimular la capacitat de revolta i de desobediència pacífica de la població en l'actualitat, es llegeix en 1h 15 minuts, i la sensació és agradable, realment es pot canviar aquest món injust, depén de nosaltres. Molt recomenable.

2.Glamour y Resistencia. Del LaGrace Volcano e Itziar Ziga.      Dues entrevistes realitzades per la periodista Elisabeth Massana, on parlen del transfeminisme i la lluita contra la discriminació. Amb un llenguatge clar, contundent i directe als nostres cervells. Vaig estar a la presentació i va ser un moment màgic!!! Gràcies Myriam per convidar-me!


3.La fiesta mágica y realista de la resiliencia infantil. 
Jorge Barudy y Marjorie Dantagnan. 
Un llibre pràctic amb fitxes terapèutiques per posar en pràctica en processos de recuperació amb nenes i nens víctimes de la violència. La introducció sobre el concepte de resiliència és un bon resum del que implica aquesta capacitat.
4.La fuerza del optimismo. Luis Rojas Marcos.
Com el pensament possitiu es pot entrenar i és molt necessari per tenir ganes de lluitar i viure intensament. A vegades es fa pesat amb exemples molt made in usa, però està força interessant...sobretot la neurofisiología del cervell.
5.El invierno del dibujante. Paco Roca.
Un cómic impressionant, tendre i digne, recupera la memòria històrica d'un grup de dibuixants que s'atreveixen a desafiar la gran empresa bruguera i la censura franquista...les  imatges de Barcelona guapíssimes!


 • Llistat del mes de gener/febrer 2011:

 1. Más fuerte que el odio.: Tim Guènard. 17e aprox. Llibre exemple de la realitat de la capacitat de resiliència, dur i contundent, s'ha d'escollir molt bé en quin moment et trobes per llegir-lo, és dur, però al mateix temps esperançador.
 2. La cenicienta que no quería comer perdices. Nunila y Myriam.. Per mi una obra meravellosa, magnifica, jo el llegeixo un cop al mes. Una eina per treballar en entrevistes de recuperació per a dones que han patit violència en l'àmbit de la parella, estan preparant el 2n conte, que de ben segur serà meravellós!!!!
 3. Violencia deliberada. Maria Dolors Molas Font(ed.). Les arrels de la violència patriarcal.
 4. El arte de la guerra. Sun Tzu. Tot el contrari del que podeu pensar, és un tractat sobre la pau, l'autodefensaa, i extrapolable a les  estratègies en la comunicació.
 5. Conversaciones entre alquimistes. Jorge Riechmann. Compilació de poesia postmoderna i molt crítica. 
 6. Relatos de el viejo Antonio. Escritos del Subcomandante Marcos. Històries curtes plenes de dignitat i esperança, per entendre el món que vivim...
 7. Patas Arriba.Escuela del mundo al revés. Eduardo Galeano. Llarg, molt llarg però val la pena, les classes d'aquesta escola són la bomba, àcid.
 8. Sin tesao no hay solución. Roberto Freire.. Per entendre més la teràpia Soma.
 9. Resiliència o el realisme de l'esperança,ferit però no vençut. Ed.BICE Tot un clàssic pels i les amants de la capacitat de RESILIÈNCIA.
 10. Teoria King Kong.Virgine Despentes:  A mi aquest llibre em va obrir la ment i la percepció com existeixen 1000 feminitats i 1000 masculinitats,...llenguatge dur, però convida a la reflexió sobre la socialització patriarcal que patim...


  • Ranking mes de novembre/desembre 2010:


  1. El·logi de la feblesa: Alexander Jollien. 10e aprox.
  2. La cenicienta que no quería comer perdices. Nunila y Myriam.
  3. Resiliència o el realisme de l'esperança,ferit però no vençut. Ed.BICE.
  4. El libro de los abrazos. Eduardo Galeano.
  5. Teoria King Kong.Virgine Despentes. 12 e.
  6. Tómate un café contigo mismo. Walter Dresel.
  7. Aunque tenga miedo hágalo igual. Susan Jeffers. 8e aprox.
  8. SOMA,terapia anarquista. Roberto Freire. 10 e. aprox.
  9. Ya no sufro por amor. Lucía Etxebarria.
  10. Contes lliures,per nens i nenes lliures. Mª Angeles García-Maroto: per poder llegir a les nostres criatures històries diferents, per construir una societat nova, més lliure i més justa.
  11. Llibertat emocional. Ferran Salmurri.
  12. Camino de Hèroes. Duelo y esperanza. Anji Carmelo.
   Tots aquests llibres recomanats i molts més els trobareu a aquesta fantàstica llibreria!!
   Llibreria Pròleg c/ Sant Pere més Alt nº46, telf.93 319 24 25 
   Email: llibreriaproleg@llibreriaproleg.com 

   Cap comentari:

   Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...