Contra l' ASI Abús Sexual Infantil

En aquest apartat del Dit a la Nafra, abordaré un dels temes més amagats dins la violència patriarcal intrafamiliar, i a través d'una breu reflexió, que aniré ampliant en aquesta pàgina, a partir de la meva pràctica i experiència professional, acompanyant a víctimes de delictes violents: nenes, nens, dones, adolescents,...en els seus processos de recuperació...des del 2002, fins l'actualitat.

L'abús sexual infantil és una de les nafres més silenciades del nostre sistema, (com a mínim un 20% de la població ha patit abusos sexuals infantils, tot i que és molt probable que alguns casos no hagin sortit a la llum, fvb.2009) perquè al fer-ho públic evidencia un tipus de violència explícita, exercida directament pel perpretador, amb una dinàmica particular, la instal·lació del secret i la coacció, ...i de forma implícita, en moltes ocasions la complicitat de membres de la familia que encobreixen, pressionen i culpen directament a la víctima del patiment de l'abús. 

Perquè el fet de parlar de l'abús sexual de forma clara i oberta, el fet de dir que existeix actualment a la nostra societat "occidental" i "civilitzada", que 1 de cada 3 nenes, i 1 de cada 5 nens pateixen abussos, desafia els valors universals, l'educació sexual, els vincles, la comunicació, les creences que idealitzen la familia com unitat sagrada, l'abús de poder, el perill del valor de la obediència, la cosificació de la infància com a ciutadans i ciutadanes de segona classe a la nostra "democràcia"...


Perquè No ens costa creure que a Bangkok uns pares poden vendre a la seva filla de 12 anys a un prostíbul per 150 dolars? i No ens creiem i posem en dubte quan una nena catalana de 12 anys ha estat abusada  i obligada a exercir la prostitució pel seu propi pare des dels 8 anys? 

És fàcil manipular l'opinió pública, a través de mites, com per exemple que els agressors i abusadors sexuals són "sers estranys, desconeguts, pervertits, malalts..." , "els pedrastres o pedòfils com a grup sectari", tancats a casa seva davant del seu ordinador, amagats al parc...i així la consciència col·lectiva descansa tranquil·la...i la realitat és molt diferent, hem de dir que més del 98% dels casos aquests agressors tenen algun tipus de vincle afectiu amb la víctima, normalment qui perpetra és la figura paterna, pare, padrastre, tiet, germà, cosí, avi,...de totes les classes socials, cultures, etnies, professions,...i això fa molt més mal, això implica posicionar-se, canviar conceptes, pedagogies, estructures, prendre decissions valentes,...posicionar-se davant la injustícia, i això és més complicat...no tothom està disposat/da...pors, aparença, pressió social, comoditat, poders, materialisme, interessos...

Moltes vegades els mateixos circuits institucionals causen un doble patiment, a través de la victimització secundària:  burocràcies, manca de coordinació, incompetència, burn-out, classisme professional, joc d'influències, manca d'ètica, ignorància, incomprensió...i mil problemes més que afegeixen més infecció a la nafra... i tot i així cal dir que encara que aquesta violència és poderosa, l'abús sexual infantil, causa una forta afectació i seqüeles, les víctimes poden transformar-se en supervivents i testimonis, amb molt coratge, valentia i resiliència...i lluitar per viure, per demanar justícia, des de l'esperança realista, des del suport mutu, la comprensió, el bon tracte, la solidaritat, l'acompanyament respectuós, la conscienciació, la sinceritat, el respecte, la confiança...lluiten i lluitem per evitar que hi hagi noves víctimes.

Dedicat a totes les víctimes d'abús sexual, a tots/es les professionals implicats/des i compromesses, a totes les  associacions i fundacions,...que en el seu dia a dia, a contracorrent, no es cansen i segueixen endavant.
i especialment a la Fundació Vicki Bernadet, pel seu treball responsable, i estic orgullós de formar part de la seva xarxa, sempre amb vosaltres.

Ruben Sanchez

http://www.gritamuyfuerte.info/estela-grita-muy-fuerte-libro.html
Després de llegir aquesta pàgina, TÚ també pots AJUDAR: 

  • Signa el manifest contra l'abús sexual infantil: 

http://www.fbernadet.org/manifiesto/index.php

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies,Ruben!!
Ens robes un somriure pensant que no us oblideu de nosaltres. Llegir aquestes paraules és dur però estic convençuda que cal reeducar la societat per conscienciar de que aquests problemes existeixen, i sovint, més a prop del que voldríem!
Ensenyem a que els "secrets" s'han d'acabar i sempre podem comtar amb algú per explicar les nostres pors des de ben petits!
Una forta abraçada! -NEUS-

Unknown ha dit...

gràcies per la vostra valentia, i capacitat de recuperació.
Una forta abraçada de tot cor.
Ruben

Dones Fortes / Mujeres Fuertes ha dit...

Hola,

Veig que és un post antic, però ho demanaré igualment:

Sóc una noia que va patir abusos a la preadolescència i l'adolescència per un company de classe. Ara he creat un blog per parlar-ne i on explico la meva història:

http://donesfortes.blogspot.com

Agrairia si se'n fes difusió ja que jo em mantinc en l'anonimat i m'és difícil fer-ne. Moltes gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...