dimarts, 27 de març del 2012

Maraton Woman, Kathrine Switzer

Per seguir recuperant la història invisible, aquest cop en el món i la història de l'esport, perquè la vida i la lluita contra les violències masclistes també és una carrera de fons, i s'han de trencar i saltar molts obstacles...

Kathrine Switzer , va ser la primera dona que va participar i finalitzar una marató, la de Boston de 1967, cinc anys abans que les dones fossin acceptades de forma oficial.  la marató era considerada una prova exclussivament per Homes.

Es va apuntar a la carrera amb el nom K.V. Switzer, amb el dorsal nº261, i així els organitzadors no sabien que era una dona. Durant la cursa, va evadir la prova física, feta per organismes oficials, que la podía excloure.
En la imatge un dels jutges la descobreix, i els altres participants la van escoltar fins arribar al final de la cursa, va arribar al final amb un temps de 4 hores i 20 minuts.

Si les normes són injustes i discriminatòries, la desobediència i dissidència està totalment legitimada èticament. 

Amb aquest enllaç podeu escoltar a Switzer recordant la carrera: http://www.wbur.org/2011/04/15/switzer-marathon

Katherine va seguir competint, va participar a 35 carreres marató, i va guanyar la marató de la ciutat de Nova York al 1974.

Altres dones que han tingut una participació excel·lent en el món de l'athletisme:
Constantina Diţă
Una de les atletes rumanes amb més èxit de tots els temps, Constantina Diţă va guanyar la martató dels Jocs Olímpics de Pekín 2008. La seva victoria va ser molt especial, perquè era l'esportista de major edat, en guanyar una marató olímpica.
Catherine Ndereba
De sobrenom "Catalina la Grande", és una corredora keniata que ha estat reconeguda com una de les maratonianes femenines més grans de tots els temps. Guanyà la marató de Boston quatre vegades, i va batre el record del món de les dones corren la marató de Chicago al 2001, amb un temps de 02:18:47.
Joan Benoit
L'atleta americana Joan Benoit obtingué el seu lloc en els llibres d'història quan va guanyar la primera marató femenina en els Jocs Olímpics de Los Angeles l'any 1984. Tenia 27 anys i va guanyar al mantenir el seu ritme constant i conservar la primera posició, lluny de les seves competidores, durant la major part del recorregut.
Paula Radcliffe 
Té el record del món de maratons femenines, amb un temps de 02:15:25. Amb aquest temps, aconseguit a la marató de Londres de 2003, va batre el seu propi record, superant-se en un minut i 53 segons. Aquesta magnífica atleta anglesa, ha tornat després de numeroses i greus lesions. A més a més del record de marató, té actualment altres 9 rècords mundials.
Sense l'actitud valenta de Kathirine Switzer, de desafiament a les normes establertes, la resta de professionals protagonistes d'aquest post potser ara no les podríem haver citat...

Amunt les dones lluitadores!!
Roben.Fawkes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...