dimecres, 23 de febrer del 2011

Sobre el Documental DIFERENTS, de Grup Caliu

 Ara fa 3 anys que un grup de persones amb discapacitat intel·lectual de l’entitat Grup Caliu Iniciatives pel lleure, que aquest 2011 compleix el seu 20è aniversari , visiten i recorren diferents espais peculiars: trinxeres, búnquers, nius d’ametralladora, refugis i bateries antiaèrees, carrers de pobles bombardejats,i centres emblemàtics de la lluita obrera...espais on realitzem diferents activitats per exercir el seu dret a recuperar la seva Memòria Històrica, neix el Grup Interés de la Memòria Històrica (GIMH).

Desde bon principi aquesta iniciativa, ha estat abordada des d’una perspectiva oberta i global, és a dir, coneixent i vivenciant amb els suports necessaris, diferents espais de memòria de Catalunya i de l’Estat Espanyol que van ser significatius durant la Guerra Civil (1936-1939), durant el Franquisme (1939-1975) i la posterior Transició democràtica.


D’aquesta singular experiència d’aprenentatge col·lectiu, es desperta l’interés per conèixer i al mateix temps denunciar el tractament que han tingut les persones amb discapacitat intel·lectual i les persones amb problemes de salut mental en aquest mateixos períodes històrics, començant pel nazisme alemany, on es van produir les pràctiques eugenèsiques més extremes i sistemàtiques, i la seva influència en la psiquiatria de la dictadura franquista, on aquesta ciència va ser una arma més de repressió i violació dels drets humans, excloent i segregant a les persones amb discapacitat intel·lectual i amb problemes de salut mental de la societat, tancant-les més de 30 anys en manicomis...i aquest viatge cru al passat ens permet establir la relació existent entre aquests fets amb la discriminació i estigmatització que pateixen aquests col·lectius en l’actualitat

Ens vam plantejar com arribar al màxim de població possible, per conscienciar i sensibilitzar, i vam arribar a la conclusió que el format audiovisual era el més adequat, i ens vam posar a treballar, després de 14 mesos ja podem presentar el documental DIFERENTS.

DIFERENTS, és una de denúncia de la violència practicada amb impunitat, i per aconseguir-ho ha estat necessari un procés de conscienciació social del  propi col·lectiu, i tenir com a base l’autogestió i l’autodeterminació de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Durant tot el procés de creació i durant els 47 minuts del...s’ha igualat la importància de les diferents intervencions, per una banda les opinions de diferents experts (E.Gonzalez Duro, J.M Comelles, Uta George, M.Munné,...) i per una altra les veus i reflexions dels testimonis (Mireia,Salva,Pilar,Albert,Isaac,Tere,Dani,...)

El documental DIFERENTS, ha estat possible també a la col·laboració i confiança del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya , la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació TMB.

Una motivació i inspiració en el desenvolupament d’aquest llarg projecte, ha estat conèixer l’experiència de treball realitzat pel Memorial de Hadamar, a Hessen (Alemanya), que ens va deixar impressionats/des, la seva trajectoria des de l’any 1953, la seva dedicació per  recuperar la memòria històrica de les persones amb discapacitat i les persones amb problemes de salut mental durant el nazisme. Nosaltres com associació sense ànim de lucre, compromesa amb els drets humans, volem també fer la nostra humil aportació amb aquesta trencadora iniciativa, per un costat aportant un document audiovisual per ampliar l’arxiu històric del Memorial de Hadamar, i per un altre crear una eina pedagògica més, a l’abast de forma gratuïta per a institucions, associacions, moviments socials, professionals,...com a material didàctic per treballar la història, la discriminació, la inclusió...

Es pretén conèixer el passat per entendre el present. El documental posa en evidencia, que la democràcia ha millorat considerablement la situació d’aquests col·lectius, però queda encara un llarg camí cap a la inclusió i el reconeixement de tots els seus drets.
DIFERENTS reafirma que s’ha passat d’uns drets vulnerats a uns drets no reconeguts, ni exercits a la pràctica, que hem passat d’una discriminació extrema, a una de simbòlica,subtil i invisible.

Aquest documental és també un homenatge, a totes les persones víctimes de la violència i de l’oblit, és un recurs generador de sensacions, que de ben segur que impactarà en el públic, en les memòries sensibles a les injustícies.

Entenem el present per canviar-lo, per canviar les nostres actituds, comprendre les nostres percepcions, per desmuntar estereotips i prejudicis, per assolir un futur millor inclussiu i igualitari.

Creiem fermament que remontant-nos i coneixen la història més silenciada, ens ajuda a cicatritzar una ferida social, ens implica en un exercici de compromís humà per reconstruir una memòria sense la qual no hi ha forma de ser persones lliures.

Grup Caliu, 23 febrer 2011
Si voleu assistir a les presentacions oficials, el proper 2 i 10 de març, només heu d'enviar
un e-mail a grupcaliu@yahoo.es  documentaldiferents@gmail.com 
Més informació:  

1 comentari:

Unknown ha dit...

El dia 2 de març va ser la primera presentació, més de 215 persones, es va crear una atmósfera increible!!!
kina passada!
A totes i tots els/les que no vam poder assistir, us keda una segona oportunitat el dia 10 de març a les 19h, c/Astúries nº83 , per rebre invitació envieu un email a grupcaliu@yahoo.es

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...