dilluns, 5 de desembre del 2011

Elements per la reflexió sobre la Violència Masclista (1)

La violència masclista , és una violència estructural, d'una societat edificada en la lògica de les relacions de poder i la dominació, aquesta conformen formes rígides de pensar,sentir,fer,comportar-nos, percebre...de viure el món i les persones, naturalitzant determinades formes de violència.

Es naturalitza una desigualtat, no només entre dones i homes, sinó entre heteros i homos, entre pobres i rics/ques, entre professions de 1ª i de 2ª, entre "normal" i discapacitat, entre primer i tercer món, entre etnies,...tot infundat per separar "superior" de "inferior", "poderós" de "dèbil", "acceptat" de "exclusió", ...per assegurar que sempre es mantingui d'aquesta manera injusta, aquestes categories i jerarquització busca la subordinació, busca la divisió de la societat per impedir la rebelió, per conformar-nos amb l'status quo que beneficia a una minoría. Com a persones responsables, hem de deconstruir aquests conceptes, transgredint el sistema actual, ésser conscients per construir noves formes més flexibles, diverses,...que provocarán noves maneres de relacionar-nos basant-nos en el respecte i la diversitat.

És aquest mateix context familiar, cultural, polític,legislatiu...patriarcal i sexista el que fa sentir a les dones culpables de la violència que reben, i les converteix en "sospitoses, provocadores,manipuladores,..." infundant el sentiment de culpabilitat, on juga un paper molt important els dogmes de la religió catòlica, del pecat i la culpa...lo indecente, la tradició, el cap de família,...el que Déu mana...

No va ser fins al 1996 que la ONU va equiparar la violència masclista intrafamiliar a la tortura, i la va considerar una vulneració greu dels drets humans, en qualsevol de les seves formes. I  l'any 1998, les agressions i abusos sexuals comesos en conflictes bèl·lics esdevingueren delicte i armes de guerra.

Després de la següent dada és necessari una profunda reflexió: El 70% de les dones assassinades a tot el món , ho són a mans de les parelles o ex-parelles.

Estem davant d'un problema multidimensional complex, produït per un sistema que estructura relacions de poder i violència, diferents formes d'opressió i subordinació,pública i privada que interaccionen constantment, per aconseguir el control absolut de la població, per aconseguir la seva sumissió a un sistema de normes injustes que consoliden un ordre injust, desigual i violent.


Per concloure aquest post-síntesi per aquesta primera reflexió, enumero algunes de les causes estructurals de la violència, els mites i prejudicis tenen la funció d'impedir veure aquestes causes:

  • Els valors universals: violència, obediència,jerarquía,competitivitat,...
  • Socialització genèrica tradicional.
  • La divisió sexual del treball.
  • Els mites i la teoria de l'amor romàntic. ( veure post: http://elditalanafra.blogspot.com/2011/05/els-mites-de-lamor-romantic-son.html   )
  • El control de la sexualitat i la reproducció.
  • Les institucions i funcionament jeràrquic i vertical.
  • El model de masculinitat tradicional.
  • La família fusional.

En posteriors posts en aquest bloc, aniré tractant cada causa estructural de forma individual per sensibilitzar i avançar en l'eradicació d'aquesta violència.


R.Fawkes.

Bibliografia: 
"Los géneros de la violencia" Olga Arisó y Rafael M.Mérida
"Cuando los amores que matan" Maria Jesus Izquierdo
"Violencia deliberada" las raices de la violencia patriarcal: Maria Dolors Molas Font (comp)

.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hoy no me voy a enrollar, sólo darte las gracias por seguir aquí, con nosotras.
Me gusta mucho la nueva decoración del blog.
1abrazo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...