dissabte, 7 de maig del 2011

La Pastora, guerriller hermafrodita del maquis antifranquista

En un exercici més de recuperar la història, la fosca, la manipulada, i amagada pel poder, escric aquest post, sobre Teresa Pla Messeguer ( Florencio Pla Messeguer), alies "la Pastora", alies "Durruti", que va nèixer al febrer de 1917 a Vallibona, davant la formació genital confosa van batejar-la com a Teresa, i també per estalviar-li el servei militar, després de veure les injustícies que van propiciar la setmana tràgica (1909).

A Teresa li van imposar un rol femení, la seva condició social i oficial era com a dona, però a l'adolescència, els atributs físics desenvolupats, li van fer patir la ignorància i la discriminació, amb el sobrenom de "teresot", quan el que sentía realment, el que volía realment era que li reconegúessin com a home.

Va deixar l'escola aviat, per dedicar-se al món rural. Però la guerra civil va canviar el seu peripel vital, l'any 1940, la guerrilla antifranquista estava molt activa al Port de Morella, i es veuen amb la situació de compartir complicitats i amenaces amb els pagessos. El mas de la Pastora col·laborà amb diners i menjar, i encobria algunes de les seves accions. Després d'un fort operatiu de la Guàrdia Civil, va fugir a les muntanyes i sumar-se als maquis. 

La seva ideología era la supervivència, actuar com a home, i deixar la seva indumentària femenina. La lluita com a forma de vida, la Pastora i el seu camarada Francisco Serrano, van desertar i van actuar pel seu compte: assaltaren massies, segrestaren pagesos, atracaments a comerços,...aquell escamot es va disoldre al 1954, Francisco va morir tirotejat a prop de Tortosa.

La Pastora va sobreviure més de 2 anys als boscos de la serra de l'Espadella, caçava, robava,...menjava de la natura, i caminava,...fins arribar a Andorra, on amb el nom de Florencio Pla Messeguer, aconseguí feina com a pagès i pastor d'ovelles.

Al implicar-se també amb el contraban de tabac,niló i ferralla, va abaixar la guàrdia, i el van denunciar a les autoritats, el maig de 1960 el van detenir i entregar a la Guàrdia Civil. En un judici farsa, li van imputar delictes, assassinats,...del maquis abans que ella ingressés al mateix, la van inculpar de delictes no resolts,... a la pena de mort, que la van commutar per 30 anys de presó.

Una reducció de la pena, va permetre que al 1977 sortís en llibertat, va viure a la Comarca del Camp de Túria, fins que al 2004 va morir per causes naturals.

"amb mi s'han comés moltes injustícies, la primera i la principal, la que m'ha jugat la mateixa naturalessa".

Més informació: 
Revista Sàpiens nº103,  
"On ningú no et trobi" Alicia Gimenez Barllett ( Premi nadal 2011)
"La Pastora, del monte al mito" Jose Calvo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...